default_caption

Förskolebuller ger hörselproblem

Uppdaterad
Publicerad

Varje år anmäls nästan tusen arbetssjukdomar orsakade av buller. En grupp som drabbas i hög grad är förskolepersonal. En färsk doktorsavhandling från Umeå universitet visar att nästan var tredje anställd uppgav problem med tinnitus – ett resultat som oroar både forskare och personal.

Ljudforskaren Fredrik Sjödin, som förra veckan skickade iväg sin doktorsavhandling ”Buller i förskolan – hälsa och åtgärder”, ger följande beskrivning av förskolepersonalens arbetssituation.

– Vi ser en ganska stor överrepresentation av hörselnedsättningar, framförallt tinnitus, och det är oroväckande. När man tittar på ljudnivåerna är de inte så höga att de ska ge den här typen av nedsättning, därför är det något annat än den genomsnittliga ljudnivån som är det problematiska, konstaterar han.

Farliga jobb

I sin avhandling visar Fredrik Sjödin att det går att förbättra ljudmiljön med olika typer av åtgärder. Några av dem har man redan genomfört på Hållängets förskola i Örnsköldsvik. Här jobbar man för att minska bullret – dels genom att hålla nere storleken på barngrupperna och dels genom ljuddämpande åtgärder i lokalerna.   

– Vi har satt upp ljudabsorbenter och köpt in ljuddämpande bord, sedan jobbar vi mycket med textilier. Men det finns självklart mycket mer att göra, säger förskolechef Ann-Sophie Östman, som oroas över resultatet i Umeåforskarnas rapport.

– Det låter skrämmande – och man kan ju fundera hur det blir för barnen när de blir äldre.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga jobb

Mer i ämnet