Annicka Burman (V) vill inte kalla sig politisk vilde. Foto: SVT

Burman viker sig inte

Uppdaterad
Publicerad

Under Vänsterpartiets distriktsårskonferens beslutades om en överenskommelse om hur ledamöter inom landstingsgruppen ska agera.

Distriktsstyrelsen har sedan förra våren arbetat med partikansliet centralt för att förmå ledamöter i regionfullmäktige att antingen rätta sig efter partilinjen eller lämna sina landstingsuppdrag. Det har framför allt rört Kenneth Challis och Annicka Burman som valt att gå emot sitt eget parti i viktiga frågor. Challis har accepterat överenskommelsen och är återigen välkommen i landstingsgruppen.

– Alla förutom en har accepterat den här överenskommelsen. Vi har haft som utgångspunkt att de som accepterar överenskommelsen självklart är med i landstingsgruppen men gör man det inte betraktar vi den personen som politisk vilde, säger avgående distriktsordföranden Martin Neldén.

Krisen i Landstinget Västernorrland

”Belagd med munkavle”

Endast en person har valt att inte gå med på överenskommelsen, Annicka Burman som ändå inte vill kalla sig politisk vilde.

– Jag ställer inte upp på det. Jag sitter i landstinget för att jag företräder folk som har röstat på mig. Då kan jag inte tänka mig att bara hålla tyst. Man får inte föra sin talan. Man blir belagt med munkavle och får inte gå upp i talarstolen och säga någonting i frågor där man har en annan åsikt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet