Butiksägaren: ”Vi får inget stöd från polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Snatterier och organiserade stöldräder är vardag för klädbutiken i centrala Sundsvall. Ägaren Per-Erik Christensen är besviken på polisen.

I dag kan SVT berätta att butiksägare inte ens gitter anmäla brott längre. En undersökning bland butiker som gjorts av Svensk Handel visar att bara två procent av butiksstölderna polisanmäls.

Bekräftar bilden

Per-Erik Christensen som driver klädbutiken Lads i Sundsvall kan bekräfta bilden. Han upplever stödet från rättssystemet som obefintligt.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Jag ser brott dagligen. Det sker i min butik och det sker utanför på gatan. Vad jag däremot inte ser är polisen, säger han till SVT.

– Vi är hårt drabbade av vardagsbrottsligheten och vi har fått lägga stora pengar på säkerheten. Vi har skaffat särskilda lås och säkerhetsfönster. Varje dag kallar vi in vaktbolaget 4-5 gånger för att förhindra stölder och tyvärr så vänjer man sig. Jag har 35 års erfarenhet i branschen och jag upplever att det bara blivit sämre, säger Christensen.

20-30 övervakningsfilmer

Han är kritisk mot rättssytemet. Butiken har utsatts för organiserade klädkupper där flera personer kommit in och uppträtt som kunder och medan några uppehåller personalen så plockar andra på sig varor. Det finns dokumenterat på övervakningsbilder, men i flertalet fall läggs utredningarna ner. Christensen säger sig ha ha 20-30 övervakningsfilmer som visar stölder i hans butik.

– Vi har ett aktuellt fall som kan leda till rättegång till följd av ett DNA-spår men min upplevelse är att rättssystemet inte hänger med. Om polisen kommer så stannar utredningarna upp under förundersökningen eller hos åklagare, säger han.

Stort mörkertal

Josef Wiklund är polisområdeschef i Sundsvall och Medelpad. Han säger sig vara bekymrad över att handeln inte anmäler stölderna. Även om beviskraven är hårda och få brott klaras upp menar att polisanmälningarna är viktiga för polisens prioriteringar.

– Om handeln inte polisanmäler kommer vi att se vidden av problematiken, och det är trots allt anmälningarna som styr våra prioriteringar, säger Wiklund.

Per-Erik Christensen menar att polisen blivit allt mer osynlig i stadskärnorna och att det är ett grundläggande fel. Enligt Svensk Handel är dessutom mörkertalet stort eftersom flertalet butiksstölder inte ens anmäls till polisen. Svensk Handel bedömer att varor för flera miljarder försvinner varje år.

Polisen lovar att bli synligare

Enligt Josef Wiklund har polismyndigheten i Medelpad prioriterat utredningsverksamheten under en tid. Det är förklaringen till varför den uniformerade polisen inte synts till.

– Det är mycket medvetet. Vi har prioriterat hårt för att arbeta igenom utredningshögarna under vintern. Från våren och framåt kommer polisen att bli mer synlig på gator och torg. Vi är väl medvetna om att det är viktigt för att förebygga brottslighet, säger Wiklund.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet