Foto: Anna Beijron SVT

Clowner utan gränser

Uppdaterad
Publicerad

De har tidigare spelat för barn på flykt. På fredagen besökte clowntrion ”Dotterbolaget” Sundsvall och spelade för skolelever.

De har spelat för barn på flykt, i olika länder. Nu turnerar de runt i Sverige med föreställningen Trio Smack.

– Det är tre clowner på scenen. Det är trickbaserat. Det finns ingen berättelse, utan det fnns tre mer eller mindre korkade karaktärer och en slags statusordning, berättar en av clownerna Camilla Persson.

Människor behöver skratta

Föreställningen har från början spelats på uppdrag av Clowner utan gränser. Man har besökt barnhem i Burma, flyktingläger i Grekland och Kurdistan. Då inför en publik som i unga år upplevt krig, kidnappningar och IS terror.

– Vi vet ju att de här människorna behöver skratta. Och det finaste är väl nästan när man får se hur glada föräldrarna blir när de får se sina barn skratta, eller barnen när de får se sina föräldrar skratta, berättar Camilla Persson som blir rörd när ämnet kommer på tal.

SVT: Är det så att clown är ett universellt språk?

– Det är inte så att clowner finns i alla kulturer, men i alla kulturer finns humor, säger hon.

Oseriösa clowner konkurrerar inte

Den senaste tidens rapporter om elaka clowner då har den förstört upplägget för de seriösa, kan man undra.

– Det har faktiskt inte gjort det. Vi spelade samma vecka när det var som värst och det funkade väldigt bra. Däremot har jag hört på fritids att barnen var väldigt rädda.

Vuxenföreställning på gång

Men i nästa föreställning, som riktar sig mot vuxna och har premiär i januari, kan det bli lite obehagliga clowner på scen, säger hon.

– Det finns ju en clowndevis som är ”comfort the disturbed and disturb the comfort”. Det blir en pjäs om fascism och det är ju obehagligt, avslutar Camilla Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.