Foto: TT

Då ska du senast bytt ut dina gamla mynt

Uppdaterad
Publicerad

30 juni är ett datum att lägga på minnet.

Dagen efter blir de äldre 1-, 2- och 5-kronorna ogiltiga.

Därför fortsätter Riksbanken att upplysa om detta via deras kampanj ”Efterlyst!”.

De gäller alltså alla de äldre 1-, 2- och 5-kronorna som blir ogiltiga efter den 30 juni 2017. Tio-kronan är det enda myntet som kommer att bestå i dess nuvarande form.

Därför fortsätter Riksbanken med sin informationskampanj ”Efterlyst!” för att upplysa om detta.

– Nu är det hög tid att leta rätt på alla mynt som du har på olika ställen. Enklast är att betala med dem men det går också bra att sätta in dem på ett bankkonto. Börja redan idag att använda dina mynt och vänta inte till sista veckan. Det kan uppstå köer, och butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder mynt på en och samma gång, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken i ett pressmeddelande.

Just nu florerar 1,4 miljarder gamla mynt ute i samhället, till ett värde av totalt två miljarder kronor. Ofta ligger mynten glömda eller för den delen gömda i allsköns burkar, sparbössor, plånböcker, fickor eller bilar.

Det är inte bara de gamla mynten som blir ogiltiga efter den 30 juni, det gäller också de gamla 100- och 500 kronorssedlarna. Mynten och sedlarna växlas med fördel in på banker, växlingskontor eller butiker som tar emot mynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.