De fick en ny framtid i Alby

Uppdaterad
Publicerad

De upplevde sitt livs värsta resa förra sommaren. Khalil Hannan och Ghalia Rahmano gjorde den livsfarliga båtresan mellan Turkiet och Grekland med sina två små barn. De trodde inte att de skulle överleva – men nu ser de en framtid i Alby utanför Ånge.

De kommer ursprungligen från Syrien och staden Aleppo. Den ohållbara situationen där gjorde att de förra sommaren flydde, som så många andra, över havet till Grekland. I dag bor Khalil Hannan med sin fru Ghalia och deras två barn Saaid och Aylin i ett radhus i Alby utanför Ånge.

Familjen var med på den skräckfyllda båtfärd som blev dokumenterad med kamera och som har visats i SVT:s Uppdrag Granskning.

#flykt

– Jag trodde inte att vi skulle överleva sjöresan. Vi bad till Gud att rädda oss, berättar Ghalia Rahmano.

Resan fick tack och lov ett lyckligt slut. Familjen hamnade till sist i lilla Alby.

– Det är fint här, det finns medmänsklighet. Kvinnor och män har rättigheter här, säger Khalil Hannan.

Lång väntan på uppehållstillstånd

Trots att det kommer färre flyktingar till Sverige är väntetiderna fortfarande långa när det gäller besked om uppehållstillstånd. I likhet med många andra har familjen fått vänta länge på sitt uppehållstillstånd. Under tiden har Ghalia försökt lära sig svenska så gott det går.

– Jag tillbringar dagarna med barnen och försöker lära mig svenska via Internet, berättar Ghalia.

Det har varit frustrerande för dem båda att varken kunna söka jobb eller studera, men för 20 dagar sedan kom det efterlängtade beskedet som nu öppnat helt nya möjligheter.

– Framför allt vill jag lära mig att prata svenska. Sedan vill jag starta en fabrik där man tillverkar kläder. Men om det inte går kan jag jobba med något annat, säger Khalil.

Bygger upp ett nytt liv

Efter den farliga resan från Aleppo till Alby håller familjen nu, steg för steg, på att bygga sitt nya liv. Och de säger att de vill stanna på orten.

– Det viktigaste är barnens framtid. Vi kom hit för att barnen ska känna sig trygga. Ni vet hur det är i Syrien. Där finns varken trygghet eller framtid för dem. Det viktigaste är att barnen får en utbildning och ett bättre liv än vårt, säger Ghalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet