De har lagat Modos matchtröjor – i 60 år

Uppdaterad
Publicerad

Två spelare har genererat mest jobb i Modo hockeys syateljé: Magnus Wernblom och Nichlas Torp.

Damsektionen har lappat och lagat åt Modo hockey sedan slutet på 50-talet – och följer alla hemmamatcher tillsammans på plats i arenan. De har sett tusentals spelare, ledare – och matchkläder – passera förbi.

– När det är ett längre speluppehåll brukar de vilja ha något lagat, så då rycker vi in. Nu när det är slut på säsongen ska vi gå igenom alla kläder – matchtröjor och damasker, berättar Gunilla Hörnqvist.

Fysisk spelstil – större slitage

SVT: Vem har varit värst på att slita kläderna?

– Magnus Wernblom. Sedan tycker jag att Nichlas Torp var ganska svår – men det är väl spelstilen som gör det, säger Eva Östensson, som har arbetat ideellt i föreningen sedan 1957.

Damsektionen kan konstatera att Modos degradering till Allsvenskan även har påverkat klädbudgeten – och deras arbete.

– Förut fick A-laget alltid nya matchställ varje säsong, men inte nu längre, säger Gunilla Hörnqvist.

Peter Forsberg i en klass för sig

Det har funnits många profilstarka spelare i Örnsköldsviksklubben genom åren. Men frågar man damsektionen så är det en som sticker ut:

– Peter Forsberg. Han är först och sist. Han var fantastiskt.

På tränarsidan minns Eva Östensson särskilt tränarduon Challe Berglund och Andreas Johansson.

–  Dom satt mycket här med oss och fikade och var intresserade av det vi gjorde. Och så Leif Boork, men det var ju på tiden vi var i Kempis.

”Sa till grabbarna att tagga till”

SVT: Vad tror ni om nya tränaren Särkijärvi?

Ja, jag tror det blir bra. Vi tror ju alltid på Modo. Men det beror ju på vad de får för lag, nu är det ju allt nytt igen, säger Eva Östensson.

– Vi sa just till pojkarna när de gick förbi att nu får ni tagga till. För om de inte kommer tillbaka till SHL nu då blir det svårt – men vi får hoppas på det, säger Gunilla Hörnqvist.

Här kan du se hela inslaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.