Familjen Strindlund har en son med en svår reumatisk sjukdom som tvingar dem att uppsöka akuten ofta. Foto: SVT

De tvingas flytta om akuten läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om besparingar på sjukvården splittrar Västernorrland. Socialdemokrat står mot socialdemokrat och ilskan har växt till en folkrörelse. För familjer med svårt sjuka barn kan vårdnedläggningar innebära att man tvingas flytta.

Protesterna har varit enorma mot planerna att bland annat lägga ned den akuta ortopedin i Sollefteå. Nu utreds också att lägga ned och flytta den akuta kirurgin och förlossningen. En stor orsak till oron är de långa resvägarna som i stället måste göras med ambulans till Örnsköldsvik och Sundsvall i akuta lägen. Ofta på dåliga vägar.

– Om vi tänker värsta tänkbara scenario, så kan det handla om 3,5 timme innan vi är på ett sjukhus, säger ambulanssjukvårdare Stina Holmberg som brukar köra i skogarna mellan Sollefteå-Ramsele och Junsele.

Packar och flyttar

Familjen Strindlund har en son med en svår reumatisk sjukdom. De säger att en nedmontering av akuten i Sollefteå för dem innebär att de kommer att flytta. 

– Då packar vi väskorna och så åker vi, säger pappa Anders Strindlund.

För barnfamiljer är bra akutvård på nära avstånd en viktig trygghet. Det gäller inte minst om man har ett barn som ofta behöver vård, menar Anders Strindlund.

– Hugo fick en septisk chock, blodförgiftning och dubbelsidig lunginflammation. Det gjorde att han slutade andas.

Splittring inom socialdemokraterna

Konflikten om vården splittrar nu politiken. I det röda Ådalen står socialdemokrat mot socialdemokrat. Linnea Stenklyft var vice ordförande i landstingsstyrelsen i Västernorrland när hon vägrade rösta med sina socialdemokratiska partivänner och stödja besparingarna.

– Det är väl klart, jag har inte vunnit någon popularitetspoäng i mitt eget parti, säger hon i SVT-programmet Riket som sänds tisdag 20.00 i SVT2.

Hotades med uteslutning

Men att rösta mot den egna partilinjen accepteras inte. Enligt Linnea Stenklyft tvingades hon att lämna sina politiska uppdrag under hot om uteslutning ur partiet.

– Jag känner jättestor sorg. Jag känner jättestor smärta. Jag har jobbat nära de här partivännerna under många år. Och på mindre än en vecka så existerar man inte längre, berättar hon.

”Finns inte hur mycket pengar som helst”

Landstingsrådet Erik Lövgren (S) förnekar kännedom om något uteslutningshot, men som politiker måste man palla trycket även när besluten är impopulära, säger han.

– Jag tycker det är en rimlig hållning. Jag har själv lagt ner en skola 75 meter från min egen mors hem, där jag hade en annan uppfattning. Det var när jag var skolordförande i Ånge, säger Erik Lövgren (S).

Han upplever stämningen i Ådalen som hätsk mot honom själv och de andra ansvariga politikerna. I en ansträngd landstingsekonomi är alternativen få. Att lägga ned och flytta verksamheter till de största städerna i Sverige är rimligt, menar han.

– Vad är det för framtid man vill se? Det finns inte hur mycket pengar som helst och då måste man koncentrera saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.