• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: svtvt

25.000 människor på torget

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor slöt upp för att demonstrera under parollen jämlik vård i Västernorrland.

Demonstrationståget i Härnösand avgick klockan 13.30, men redan en timme innan fanns tiotusen människor på plats.

När tåget kommit fram till torget vid 14-tiden fanns 25.000 människor där, enligt preliminära beräkningar. Det var människor från hela Ådalen, det gick bussar från både Kramfors och Sollefteå.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Utsatta

Det man protesterar mot är landstinget Västernorrlands omorganisation av vården som bland annat innebär att Sollefteå sjukhus förlorar all akut ortopedi. Något som man på orten befarar är det samma som en nedläggning av all akutvård i sjukhuset. Sollefteåborna får då minst 15 mil till sjukvården i Sundsvall.

– Det är ingen som förstår hur utsatta vi är i glesbygden, men det handlar också om inlandet och kommunens överlevnad, säger Gunilla Fluur, kommunpolitiker för Västra initiativet i Sollefteå.

Måste avgå

En av talarna var Marie Eriksson, sjuksköterska. men också aktiv socialdemokrat i Sollefteå kommun. Hon merar att det inte finns något alternativ utan att partikollegorna i landstingsmajoriteten måste avgå.

Landstinget Västernorrland styrs av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

En annan fråga som engagerar, framförallt Härnösandsborna är den beslutade nedläggningen av medicinska rehabiliteringskliniken på orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet