Stor demonstration i Sundsvall mot flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

En demonstration mot svensk flyktingpolitik hölls idag i Sundsvall. ”Afghanistan är inte säkert” var budskapet.

”Aghanistan är inte säkert” ”Skicka inte tillbaka oss i krig”. Det är några av de plakat som demonstranterna hade med sig till Stora Torget i Sundsvall idag.

Uppskattningsvis 500, kanske fler hade samlats på Stora Torget i Sundsvall. De hade åkt buss från hela llänet:

– Det är många som är oroliga för sin framtid. Det handlar om barn och barnfamiljer som lämnat allt för att söka trygghet och som förlorat tron på framtiden, säger Abed Amini, en av arrangörerna.

Flera organisationer

Svenska kyrka, frikyrkor och en rad organisationer fanns också på plats. Per Hammarström är historielektor på Mittuniversitetet var en av många talare. Han krävde stopp på den skärpta flyktinpolitiken och en omprövning av synen på Afghanistan som ett säkert land.

– UD avråder svenskar att resa till Afghanistan och då är det inkonsekvent att utvisa flyktingar till samma land. Situationen i Afghanistan är inte tryggt. Det är inte rimligt att utvisa familjer, ungdomar och barn till ett så insatbilt land, menar Hammarström.

Protesterna mot Sveriges flyktingpolitik och asylfrågor när det gäller Afghanistan har pågått på flera platser i landet. Det började i Stockholm men även i Kiruna, Västerås, Malmö och Göteborg har det varit demonstrationer.

Minoriteter förföljs

På demonstranternas Facebook-sida kan man läsa att anledningen till demonstrationerna är de svenska asyllagarna. De som drabbas av de nuvarande reglerna är HBTQ-flyktingar, barn, familjer och minoriteter som är förföljda i hemlandet. Dit hör folkgruppen hazarer som är shiamuslimer och som systematiskt förföljts under decennier. Många har sökt skydd i Sverige. De upplever en utvisning till Afghanistan som ett dödshot.

– Demonstrationerna kommer att fortsätta. Dagens fredliga manifestation här i Sundsvall kommer att följas av flera demonstrationer där vi lyfter fram det orimliga i regeringens flyktinpolitik. Vi stöttar varandra i den här kampen, säger Gulsoom Asadi, en av arrangörerna.

Utrikesdepartementet avråder att resa till Afghanistan samtidigt som människor deporteras just dit. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.