Foto: SVT / arkiv

Luftfartsverket utreder trafikledningsproblemen

Uppdaterad
Publicerad

Reservsystemen för elförsörjningen till trafikledningen på Sundsvall-Timrå flygplats slogs ut vid torsdagens elavbrott – därför lamslogs trafiken till och från flygplatsen. Nu ska Luftfartsverket utreda saken.

Under torsdagen blev drygt 8000 av elbolaget Eons abonnenter i Västernorrland strömlösa efter ett fel i ett ställverk väster om Sundsvall.

Sundsvall-Timrå flygplats tillhörde de drabbade. Stora tekniska problem för trafikledningen följde och vid 19-tiden på torsdagskvällen stoppades all trafik till och från flygplatsen. Ett stopp som varade till klockan 06.00 på fredagsmorgonen.

Flygplatsens båda elmatningskällor slogs ut men efter cirka 45 minuter var elen tillbaka – på flygplatsen.

Störningar och följdfel

Värre blev det med flygledningstekniken. Elavbrottet orsakade störningar och följdfel för flygledningen till och från Sundsvall-Timrå flygplats som Luftfartsverket inte kunde komma till rätta med under dagen.

Det batterisystem som har en backupfunktion för att säkra kraften för flygtrafikledningen gick sönder – och reservdelar saknades.

På torsdagskvällen beslutades det alltså till sist att trafiken fick ställas in helt fram till fredagsmorgonen då felet skulle vara åtgärdat.

Blev tvungna att avveckla

– Planen måste kunna starta och landa på ett säkert sätt. Eftersom det inte fungerade tillfredsställande blev vi tvungna att avveckla trafiken. säger Luftfartsverkets pressansvarige Per Fröberg till SVT Västernorrland.

Har det här hänt tidigare?

– Nej. Inte vad jag vet i alla fall.

Ska utredas

Varför fungerade inte reserv- och backupsystemen?

– Det ska vi utreda nu.

Har det att göra med att flygledningen sköts på distans?

– Det har inte med det att göra. Problemen hade varit desamma om det funnits flygledning på plats på Sundsvall-Timrå flygplats, säger Per Fröberg som beklagar att problemen ledde till olägenheter för passagerarna.

Från klockan 06.00 på fredagen öppnades trafiken till och från Sundsvall-Timrå flygplats igen, men med fortsatta störningar under morgon och förmiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.