”Det här är ett väldigt misstroende”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget från Socialdemokraterna i Ådalen får stark kritik från landstingsrådet Erik Lövgren (S).

– Jag visste inte om det, men jag är inte förvånad över utspelet, säger landstingsrådet Erik Lövgren(S), som en första kommentar på Ådalens socialdemokraters förslag på hur sjukvårdsproblemet i Västernorrland ska lösas.

Fullt förtroende för utredningarna

Han menar att partikamraterna i Ådalen från sitt håll är ute efter att bromsa utvecklingen som sker i sjukhusfrågorna.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Att kräva stopp för förlossningsförslaget, som ska diskuteras de här dagarna och fattas beslut om, det är det ju inte frågan om. Det ska upp i fullmäktige, säger Erik Lövgren.

I förslagets fem punkter finns också kravet att tillsätta en sakkunnigutredning, som ska ta fram ett underlag för hur sjukvårdspolitiken ska se ut i framtiden. Något som är helt onödigt, enligt Erik Lövgren.

– Vi från majoriteten har fullt förtroende för de tjänstemän vi har. Vi har fullt förtroende för de utredningar som gjorts, som görs och kommer att göras. Det här är ett väldigt misstroende mot tjänstemannaledningen och det delar jag överhuvudtaget inte. Vi har en tjänstemannaledning som är kunnig och professionell.

”Vi har högt i tak”

Förlaget kommer med all sannolikhet att diskuteras på tisdagens socialdemokratiska partimöte i landstinget.

– Någon kommer säkert ha med sig de här tankarna. Då blir det automatiskt så, som vi alltid gör på våra gruppmöten, att vi diskuterar de olika  synvinklar som finns, vi enas om ett beslut och vi går ut med en röst. Det är så vi arbetar i socialdemokratin, högt i tak och sedan enas vi om en ståndpunkt och så går vi ut med den, säger Erik Lövgren.

Men just i sjukhusfrågan är det fem socialdemokrater från Ådalen som gått emot partilinjen.

– Intressekonflikten har varit tydlig under den här resan, men en betryggande, förkrossande majoritet har ställt sig bakom de förslag som finns, avslutar landstingsrådet Erik Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet