Från vänster: André Skagius, Filip Larsson och Anton Strindlund. Foto: Privat/Filip Larsson

”Det var som en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot fredag drabbades delar av Turkiet och Grekland av ett kraftigt skalv med magnituden 6,5. Två personer har omkommit i skalvet på ön Kos. Filip Larsson från Sundsvall och två vänner var bara två kilometer från olycksplatsen där en dog.

Skalvet inträffade vid 01.30 på natten lokal tid. Killgänget sov och hela hotellrummet skakade.

LÄS MER: Gör så här om du är i närheten

Jordskalv vid Egeiska havet

– Vi visste inte vilken tid det var då. Men vi vaknade av att kompisen André kommer in panikslagen i rummet och vi känner att det vibrerar i rummet. Det var som en mardröm, säger Filip Larsson.

Fasaden på hotellet gick sönder. Foto: Privat/Filip Larsson

Hål i väggen

När de kliver upp ur sängen ser de att det har gått hål i hotellväggen och tv:n ligger på golvet. Utanför på hotellet har fasaden gått sönder. Filip Larsson beskriver känslan som panik.

– Vi tar grejerna vi har, värdesakerna och så, tar på oss kläderna och springer ut. Man ville ut fort som fan. Vattenledningarna har gått i trappan så det rinner vatten, säger Filip Larsson.

Hotelrummet gick sönder och väggarna sprack. Foto: Privat/Filip Larsson

Killgänget fick stå utanför hotellet i flera timmar innan de tilläts gå in igen och hämta sin packning. Utanför samlades hotellets gäster och inte långt därifrån, på bargatan, ska en person ha förlorat livet. Enligt uppgifter ska också ett 100-tal personer vara skadade och två personer dog.

– Det är fullt kaos här, man visste inte om allting här skulle falla ihop eller inte, säger Filip Larsson.

LÄS MER: TV: Se bilderna från jordskalvet vid Egeiska havet

Åka hem

Tanken är att kompisarna ska åka hem i dag. Men någon oro över att inte komma hem känner de inte.

– Det är väl om det skulle bli problem med transferbussen. Den går nu vid 10-tiden, säger André Skagius.

– Det är aldrig kul att vakna upp så här mitt i natten dagen innan man ska hem. Men just nu mår jag bra, säger Filip Larsson.

Många barnfamiljer

På ön Kos rasade en äldre byggnad och skadade människorna under den. Myndigheterna har varnat för efterskalv och uppmanar människor att hålla sig borta från skadade byggnader. Hittills har 13 efterskalv registrerats i regionen, varav några kraftiga. UD har kontakt med Sveriges ambassad i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul.

Balkongerna och delar av fasaden är i ruiner. Foto: Privat/Filip Larsson

Kompisarna har dock inte hört mycket från några myndigheter utan endast fått höra att de ska göra som hotellet säger till dem.

– Det är mycket barnfamiljer här. Jag träffade några svenskar som kom i natt, de vaknade och var alldeles chockade, säger Filip Larsson.

Under dagen har killarna tagit sig till flygplatsen och Filip Larsson skriver i ett sms under eftermiddagen att de är på väg genom säkerhetskontrollen. De ska med ett flyg till Stockholm för att sedan ta sig vidare hem till Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet