Timrå IK kan inte konstateras ha könsdiskriminerat en före detta ledare inom klubbens damlag. Anmälaren var inte anställd och då kan inte lagen på området tillämpas, skriver DO i sitt beslut. Foto: SVT arkiv

Diskrimineringsanmälan mot Timrå IK: DO avslutar ärendet

Uppdaterad
Publicerad

En person med en före detta ledarroll inom Timrå IK:s damverksamhet anmälde hockeyklubben till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skälet var att hon ansåg sig ha blivit uppsagd för att hon var gravid.

Men DO avskriver ärendet – personen var inte formellt anställd av klubben, är motiveringen.

SVT kunde i mitten av februari berätta att person som tidigare haft en ledarroll kring Timrå Ishockeyklubbs damlag anmält klubben för diskriminering.

I samband med att lagets huvudtränare tvingades sluta fick också anmälaren göra det. Och anledningen var, enligt henne, att hon fått sluta för att hon väntade barn. Hon menade att det var den direkta orsaken.

Timrå IK:s ledning förnekade detta och startade kort därefter en internutredning för att komma fram till vad som egentligen hänt.

Klubben krävdes också på ett yttrande av DO, angående anmälan dit.

”Inget anställningsförhållande”

Nu har DO meddelat att ärendet avslutats.

”Av utredningen framgår att A inte var anställd av Timrå IK. För att en person ska ses som arbetstagare måste det finnas ett anställningsförhållande. Det arbete A utförde hos föreningen var ideellt och det fanns inget anställningsförhållande.

Mot bakgrund av uppgifterna i utredningen bedömer DO att den aktuella händelsen inte omfattas av diskrimineringslagens tillämpningsområde”, skriver DO i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.