Foto: Polisen

Fem år för assistansbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-åriga kvinna från Härnösand som åtalats för omfattande bedrägerier dömdes idag till fem års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Fallet har beskrivits som det största bedrägeriet mot Försäkringskassan i svensk historia.

Hennes bror som var medåtalad fick villkorlig dom för medhjälp till grovt bidragsbrott. Kvinnan ska även betala tillbaka sammanlagt 13 802 119 kronor till försäkringskassan, plus ränta.

Åklagaren nöjd

Åklagaren Lo Jonsson har inte hunnit läsa domen i sin helhet men har tagit del av domslutet:

Assistansbedrägeri – Ångermanland

– Tingsrätten gått på min linje och jag har anledning att vara nöjd. Men när det gäller broderns dom behöver jag läsa igenom tingsrättens resonemang, säger hon i en kommentar till Mittnytt.

Kvinnans advokat Johan Sterner däremot meddelade att man kommer att överklaga domen.

Förslagen bedragerska

Kvinnan har beskrivits som en förslagen bedragerska och fallet som Sveriges värsta försäkringsbedrägeri. Hon har spelat handikappad och på så vis lurat till sig 20 miljoner under nära 20 års tid från försäkringskassan. Hon har ställts till svars för 14 miljoner.

Filmades på hästryggen

Under rättegången berättade hennes personliga assistenter om hur de fått sköta gården och städa huset. Kvinnan som skulle ha varit rullstolsbunden har vid flera tillfällen filmats när hon rört sig obehindrat. Hon har fångats på film på hästryggen, i butiker och bakom ratten på sin bil.

Multipla personligheter

Kvinnan själv sa under rättegången att hon led av en dissociativ störning, att hon har multipla personligheter, där olika personer kan olika saker. Det var hennes förklaring till att hon har setts köra bil, gå och handla samt andra fysiska aktiviteter – när hon till Försäkringskassan sagt sig vara rullstolsbunden.

Var själv arbetsledare

Enligt Ångermanlands tingsrätt har huvudfrågan i målet varit om kvinnan varit sjuk och om hon behövt den assistans som uppgått till mer än 20 timmar i veckan. Tingsrätten hänvisar till de personliga assistenter som vittnade i rätten och som berättade att arbetsuppgifterna hos kvinnan inte var de normala. Istället för att sköta hygien, påklädning, toabesök och mat har de fått sköta gården. De fick klippa får, sköta djur och avverka skog.

Hon framstod kort sagt sjukare i ansökningshandlingarna om personlig assistans än hon var i verkligheten och bedrägeriet pågick år efter år. Själv gav hon order.

Inhyrd som expert

Kvinnan var själv arbetsledare för de personliga assistenterna som hon också själv anställde. För att dölja bluffen påstod hon sig ha en amerikansk försäkring som betalade assistenterna.

Kvinnans assistenter förmedlades via ett assistansbolag som berättar att hon verkade så kunnig i assistansfrågor att man till och med hyrde in henne som expert för att utbilda personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistansbedrägeri – Ångermanland

Mer i ämnet