Domkapitlet stoppar präst

Uppdaterad
Publicerad

En pensionerad präst fråntas sin behörighet sedan han visat sig olämplig sitt uppdrag.

Prästen som numera är pensionerad granskades redan 2012. Han hade då, enligt församlingsbor, uppträtt nonchalant vid möten med församlingen. Domkapitlet i Härnösands stift beslutade då att tilldela prästen en prövotid om tre år på grund av att han, under en längre tid, skadat det anseende en präst bör ha.

Under 2015 gick prästen i pension men anlitades vid några tillfällen som officiant i olika församlingar inom stiftet. I samband med de uppdragen visade sig prästen på nytt vara olämplig för sitt uppdrag. Därför fråntas han nu sin rätt att vara präst vilket är mycket ovanligt enligt stiftsjuristen Marie-Louise Olsson Rautalinko.

– Jag har jobbat sedan 1998 och det här är första gången för min del. Innan min tid känner jag till en händelse som inträffade i mitten av 90-talet som också ledde till att en präst fråntogs sitt uppdrag. Det här är både ovanligt, allvarligt och sorgligt.

Prästen var, innan han gick i pension, anställd i en församling i Medelpad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.