Folkets hus döms till 59 miljoner i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den långdragna tvisten mellan Scandic Hotels och Folkets hus i Sundsvall är nu avgjord i tingsrätten. På fredagen dömdes Folkets hus att betala 59 miljoner i skadestånd till hotellkedjan.

Tvisten med Scandic Hotels, som tidigare drev hotellet på Esplanaden, blir en kostsam historia. Scandic krävde ett skadestånd på 81 miljoner kronor men tingsrätten anser att det ska stanna vid 59 miljoner.

Skadeståndet är betydande för en Folkets Hus-förening vars hela verksamhet i fjol omsatte drygt 100 miljoner.

–  Även om 59 miljoner är mycket pengar så kommer Föreningen Folkets Hus Sundsvall drivas vidare, säger Ulrika Westin som är vd för Folkets Hus Sundsvall.

Samtidigt skriver hon i en skriftlig att beloppet ändå är lägre än de 81 miljoner som Scandic Hotels krävde i skadestånd.

– Vi är nöjda över att Tingsrätten helt gått på vår linje att det varit att betrakta som en flytt och inte en stängning. Vi är dock inte helt eniga om beräkningsgrunden på värdet av verksamheten vid tidpunkt för flytt där de gått på Scandics linje.

Bakgrunden till skadeståndet är att Föreningen Folkets hus och park i Sundsvall för två år sedan sparkade ut hyresgästen Scandic hotell från Avenyhuset. Hotellkedjan ansåg då att de fick för dålig ersättning för det uppsagda kontraktet och gick till domstol.

De lokala avdelningarna av IF Metall och Handels, samt Elektrikerförbundet är de största ägarna i Folkets Hus-föreningen. Folkets Hus har 50 andelsägare, där de tre största är facken IF Metall, Handels och Elektrikerna som tillsammans äger drygt 50 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.