Drabbad av giftgas

Uppdaterad
Publicerad

Svaveldioxid från Akzo Nobels skorstenar skadade hans lungor. Det var ett år sedan nu. Sedan dess har inte mycket hänt. Nu har Arbetsmiljöverket till slut lämnat hans ärende till åtalsprövning. Men Mikael Skyttberg känner sig bortglömd och marginaliserad. Han tycker sig sakna stöd.

Dom var två som jobbade med takarebeten på Akzo Nobels fabriker i Sundsvall. Dom misstänks ha andats in giftig svaveldioxid från fabrikens skorstenar. Värst drabbades Mikael Skyttberg.  Det var ett år sedan nu. 

Själv känner sig Mikael vilsen i den byråkratiska och juridiska djungel som vidtog efter olyckan.  Han tycker sig varken ha fått särksilt mycket stöd från Akzo Nobel, som stod för utsläppet eller från facket. Och när Arbetsmiljöverket nu skickart sin utredning till åklagare har han inte sett skrivelsen.

– Den enda som backat upp mig är min egen arbetsgivare, som dock inte hade något med gasutsläppet att göra. Det företag jag jobbar för beslutade omedelbart att avbryta arbetet vid Akzo Nobel och inte återuppta det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga jobb

Mer i ämnet