Bombgruppen avlägsnade misstänkt föremål

Uppdaterad
Publicerad

En polispatrull i Sundsvall hittade på onsdagen delar av något som kan vara en dynamitgubbe, i ett bostadsområde.

Fyndet vid en lägenhet i bostadsområdet Granloholm i Sundsvall gjordes efter ett tips till polisen. Polispatrullen som skickades för att undersöka fyndet hittade, under en balkong, något som kunde vara dynamit.

– Det såg ut som en pappersmugg med någonting i och så stack det upp ett stubinliknande föremål, säger Patrik Kvick vid polisen i Sundsvall

Bombgruppen på väg

Lägenheten intill det misstänkta sprängämnet evakuerades och ett intilliggande område spärrades av. Polisen skickade en bild på föremålet till polisens bombgrupp i Stockholm. Men de kunde utifrån bilden inte avgöra om föremålet var farligt.

Bombgruppen åkte därför till Sundsvall för att göra en bedömning på plats. Strax före åtta på onsdagskvällen var man framme i Granloholm och kunde påbörja undersökningen.

Flyttades med robot

Mindre än en halvtimme efter ankomsten till Sundsvall hade bombgruppen med hjälp av en robot placerat det misstänkta föremålet i sin speciella bombvagn.

Ett område på 50 meter runt huset har hela tiden varit avspärrat och när föremålet flyttades utökades säkerhetsavståndet. Platsen har hela tiden bevakats av polis. Så fort föremålet avlägsnats hävdes avspärrningarna.

Det misstänkta föremålet hittades under en balkong

Liten volym

Börje Öhman vid polisen i Västernorrland betonar att det är en liten volym på det eventuellt farliga föremålet. Polisen rubriceras tillsvidare händelsen som framkallande av fara för annan och en anmälan har upprättats.

De evakuerade bjöds på fika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.