Dyrt återskapa civilförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Civilförsvar – en gång räckte det med att slå upp sidan två i telefonkatalogen för att bli startklar. ”Om kriget kommer” beskrev vad som som krävdes av alla och envar om det värsta skulle hända.

Hesa fredrik testades varje första måndag var månad för att ingen skulle missa något om det verkligen skulle bränna till och i landets alla  trappuppgångar satt detaljarde planer för hur en utrymning av städer skulle gå till.

Hoplänkat

Bodde man i hus A på gatan B skulle väg C följas till uppsamlingsplats D. Och så vidare. Skyddrum, beredskapslager, gasmasker, livmedels- och bränsleförråd. 

Rader av myndigheter verksamma med planering och uppstyrning av skyddet för civilbefolkningen. Civilbefälhavare och överstyrelser. Nära nog hela det offentliga Sverige på olika sätt hoplänkade i försvaret för landets befolkning, 

Överstyrelsen

I televisionens enda kanal föreläste landets statsminister allvarligt om det civila försvarets betydelse och pedagogiska informationsfilmer visades för TV-tittaren för att ingen skulle missa poängen. 

”Har fru Sjögren läst den av Överstyrelsen för civil beredskap utskickade broschyren?”, frågade reportern.  

Det hade nu inte fru Sjögren riktigt, varför en synnerligen noggrann redogörelse kunde rullas igång för att tydligt beskriva in alla de mått och steg en alldeles vanlig svensk förmodades vidta om det värsta skulle.

Krig och katastrof, men med förnuft. 

Det har var under den tid när det kalla kriget i världen var som allra hetast och skuggan av ett atombombskrig hängde tungt.  Idag har man precis börjat om. Efter att civilförsvaret mer eller mindre lagts i malpåse under det sena 90-talet ska det nu återigen byggas upp.

Hela totalförsvarstanken har gjort comeback igen, och i direktiven för den nytillträdda försvarsberedningen ligger satsningen på civilförsvaret högt upp i prioriteringen.

Men det blir att börja från ruta ett igen. 

Och det kommer ta tid. 

Och bli dyrt. 

– Jag tror att uppbyggnaden kommer ta 10-20 år, det säger Gunnar Holmgren, landshövdning i Västernorrland.

– Det kommer att bli en dyr affär.

Det är MSB, myndigheten för samhällsskydd och b3eredskap som har det övergripande ansvaret för uppbyggnaden av civilförsvaret igen, men lokalt är det länsstyrelserna som är spindlarna i det här nätet.

– Idag är det 1-2 personer som jobbar med de här frågorna på länsstyrelsen, för drygt två decennier sedan var det runt 25 personer kopplade till det här, berättar Gunnar Holmgren.

Börja om från början, alltså.  Dessutom blir det betydligt svårare än det var förr.

– Samhället idag är betydligt mer sårbart än förr, menar Holmgren. 

Mobiltelefoner, och alla former av samhällsservice som bygger på digital kommuniktion. Sårbart redan idag för krascher eller medvetet sabotage, för att inte tala om hur det blir under en rejäl kris, eller värre, en krigssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.