Dyrt att avveckla

Uppdaterad
Publicerad

Enligt lekmannarevisor Ulf Broman i Sundsvalls kommun kan det finns nackdelar med att gå ur bolagen som kommunen äger tillsammans med Gävle kommun.

Sundsvalls kommun ser nu över sitt innehav i Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB och Kommungaranti Reinsurance S.A i Luxemburg. Men även om kommunen skulle vilja dra sig ur är det inte helt enkelt, säger Ulf Broman som är lekmannarevisor i Sundsvalls kommun och Kommungaranti.

– Det finns alltid konsekvenser och det är det man måste utreda, säger han.

Pensionspengar i Luxemburg

Dyrt att gå ur

Nyligen tittade en revisor från Gävle och en från Sundsvall, Ulf Broman, på bolagen. Enligt Ulf Broman tittar inte revisorerna på grundbeslutet att gå med i bolaget utan på hur bolaget sköts. Han säger att de inte hittat något anmärkningsvärt. Däremot säger han att det finns nackdelar med att gå ur bolaget i förtid. Kontraktet är skrivet på 20 år.

– Om man avvecklar nu så är skatten högre i Luxemburg än i Sverige, säger han.

Påverkar Gävle

Han menar också att beslutet skulle få konsekvenser för Gävle kommun som äger hälften av bolagen.

– Det här är ett gemensamt upplägg. Om Sundsvalls kommun drar sig ur så påverkar det också Gävle kommun och det är inte så bra för samarbetet, säger Ulf Broman.

Pengarna har ökat

Trots att han inte vill rescensera grundbeslutet att välja den udda lösningen med placeringen av pensionspengar säger han att bolagen är i gott skick.

– Vi anser att det är liten risk och att pengarna har ökat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet