Dyster utveckling för länets havsörnar

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan upptäcktes att havsörnarna längs Västernorrlands kust är drabbade av miljögifter i nästan lika hög grad som när arten vara nära att slås ut på 70-talet. Nu har årets första inventering genomförts och resultatet är nedslående.

Länsstyrelsens inventering av nya och gamla häckningsplatser för havsörn som genomfördes med hjälp av helikopter i förra veckan visar en markant minskning jämfört med tidigare år.

– Vi hade örnar i 36 procent av bona och det är en halvering jämfört med tidigare år. Resultatet kan bli ännu sämre men det vet vi först i början av juni när vi undersöker bona närmare, säger Peter Nilsson, Länsstyrelsen i Västernorrland.

Giftkusten

Havsörnen har haft en framgångsrik utveckling runt om i landet sedan miljögifter som PCB, DDT, som så när utrotade stammen på 70-talet, blivit förbjudna. När man för några år sedan upptäckte att ungarna dog och örnäggen inte kläcktes i vissa bon i Västernorrland kom det som en chock. Idag vet man att just de här örnarna återigen får i sig samma gifter som på 70-talet, men den exakta giftkällan är ännu okänd.

– Gifterna spelar in i den negativa utvecklingen för örnstammen i länet och står för ungefär 20 procent, enligt Peter Nilsson.

Örnarna i Västernorrland har även drabbats av de stormar som dragit fram över länet, fåglarnas bon har helt enkelt blåst ned men det är i första hand miljögifterna som oroar.

– Det är tråkigt att gifterna finns kvar, de utgör inget hot mot örnstammen i stort men samtidigt vill vi gärna hitta källan och lokalt har gifterna en negativt påverkan, konstaterar Peter Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet