Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mammans oro inför sonens flytt från sjukhuset i Sundsvall tillbaka till Saltviksanstalten i Härnösand Foto: SVT

Efter mordförsöket på Saltviksanstalten i Härnösand – mamman fruktar för sonens liv

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till offret vid det brutala mordförsöket inne på Saltviksanstalten tidigare i april fruktar nu för sonens liv.

– Jag är så orolig. När min son blir utskriven från sjukhuset flyttas han tillbaka till anstalten. Gärningsmannen finns kvar där, säger offrets mamma.

Den 30-årige mannen som höggs i buken av en medintagen på Saltvik – enligt åklagaren med en skruvmejsel – skrivs ut från vårdavdelningen på Sundsvalls sjukhus inom kort.

Först var det meningen att han skulle föras tillbaka till kriminalvårdsanstalten i helgen, men det senaste beskedet är att det ska ske under måndagen.

30-åringens mamma reste till Sundsvall från Göteborg när hon fick beskedet om vad som hänt inne på anstalten förra fredagen.

Vakar på sjukhuset

Hon har vakat på sjukhuset i drygt en vecka, och säger till SVT Västernorrland att hon är orolig för vad som skulle kunna hända när sonen förs tillbaka till Saltvik.

– Jag har haft kontakt med anstaltschefen. De sa att det inte ska hända något, och att de lovar det. Men jag litar inte på dem, jag är jätteorolig för min son, säger mamman.

Den man i 35-årsåldern som häktats som misstänkt för brottet avtjänar just nu ett mångårigt fängelsestraff för mord.

Saltviks anstaltschef

Anstaltschefen på Saltvik, Jenny Burvall, vill inte ställa upp på någon intervju under pågående utredning, men svarar i ett mejl till SVT Västernorrland att de har rutiner för att arbeta med trygghet och säkerhet för de intagna.

”Förflyttning till annan avdelning eller annan anstalt är ett verktyg vi kan använda när en intagen utsatts eller riskerar att utsättas för hot eller våld”, skriver hon.

Livshotande tillstånd

När offret kom till Sundsvalls sjukhus var hans tillstånd livshotande med allvarliga inre blödningar och en söndertrasad njure som nu opererats bort.

Han dömdes senast för bland annat grovt vapenbrott. Han släpps fri från anstalten den 9 maj efter avtjänat straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.