Ewa Back: ”Fattar inga beslut som påverkar patientsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Ewa Back (S) känner sig trygg med förslaget att lägga ner akutkirurgin i Sollefteå.

– Man gör inte förändringar av utbudet om det påverkar patientsäkerheten, säger Ewa Back (S).

På tisdagen väntas Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om att föreslå en nedläggning av akutkirurgin i Sollefteå. I somras stängdes den ju tillfälligt, men har hitills inte öppnat igen. Nu kan stängningen permanentas, vilket väntas minska kostnaderna med 22 miljoner kronor.

Krisen i Landstinget Västernorrland

”Ordentligt utrett”

– Det här är utrett ordentligt. Man har gjort en patientsäkerhetsanalys. Dessutom så är ju det här förslaget i praktiken prövat i ett halvår, säger Ewa Back (S) och syftar på att det varit stängt sedan i somras.

I beslutsunderlaget till politikerna står att ”förändringen ur ett invånarperspektiv förbättrar det kirurgiska omhändertagandet”. Det motiveras med att det i Sundsvall finns en omfattande organisation som akutmottagning, labratorieverksamhet, blodcentral, röntgen, operationsavdelning, narkosläkare, uppvakning och intensivvård.

Inte huset som är viktigt

Och trots att det framgår av riskanalysen att patienter får räkna med en tidsfördröjning med transport på 90 minuter när det gäller akutkirurgiska tillstånd, är Ewa Back (S) trygg med att det inte påverkar patientsäkerheten negativt.

– Det viktigaste om man har råkat ut för något riktigt allvarligt, det är att man kommer till det sjukhus som kan åtgärda det man behöver hjälp med. Det är inte huset som är viktigt utan det är att det finns en kompetens på den plats man får hjälp, säger Ewa Back (S).

Inga allvarliga händelser

”Framför allt bemanningen med specialister och sjuksköterskor ger förutsättningar för ett långsiktigt åtagande, i enlighet med de riktlinjer och krav som finns på akut kirurgi och traumavård”, står i förslaget.

Läs också: ”Kan bli 90 minuters extra väntan på akutingrepp”

Länsverksamhetschef Leif Israelssons bedömning är att en fullgod patientsäkerhet kan upprätthållas. Enligt underlaget har inga vårdskador eller allvarliga händelser inträffat som kan relateras till avsaknaden av akut kirurgi i Sollefteå, sedan man stängde i somras.

Svårare skador till länssjukhus eller regionsjukhus

Enligt förslaget ”Utbudsförändring av akut kirurgi vid sjukhuset i Sollefteå”, som han sammanställt i december framgår att de mindre sjukhusen i Sverige inte kan erbjuda det avancerade kirurgiska omhändertagande som gäller för svårare skador och att patienterna ska till närmsaste länssjukhus eller regionsjukhus där den samlade kompetensen finns.

”Att föras till ett sjukhus som inte har förutsättningar att lösa en mer komplicerad akutkirurgisk uppgift minskar kraftigt möjligheterna att rädda patientens liv och hälsa”

Det står vidare att det däremot ska finnas akut anestesi och intensivvårdskompetens på de mindre sjukhusen, vilket finns vid sjukhuset i Sollefteå, skriver han.

Han hänvisar också till att det skett en kompetenshöjning inom ambulanssjukvården de senaste 10-15 åren.

Olika åsikter på tisdag

Ewa Back säger att hon räknar med att det blir diskussioner på tisdag.

– Jag räknar med att vi kommer att ha olika åsikter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet