Oerfarna läkare på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt sällsynt att mer erfarna läkare träffar patienter på akuten. Flertalet beslut som rör patienter fattas i stället av mer oerfarna läkare med kort tid i yrket.

Det framgår av sjukhusets egen utredning om 32-årige Mikaels död i februari i år. Den ST-läkare som skulle stötta de mer oerfarna kollegorna på akuten hade fullt upp på avdelningarna och läkaren skriver själv att det tillhör det normala

– Det finns ingen rutin att att man som primärjour ser alla patienter AT-läkarna träffar. Jag gjorde själv min AT-tjänstgöring här på sjukhuset och behandlade själv mina patienter som fick lämna akuten efter ett kort samtal med primärjouren. Att primärjouren träffade patienten var extremt sällsynt, uppger läkaren

Dödssjuk skickades hem

– Det händer till och med att AT-läkare skickar hem patienter utan att konsultera mer erfarnare kollegor.

Den 32-årige brevbäraren från Matfors hade varit fullt frisk när han en fredagnatt sökte hjälp för akuta bröstsmärtor. Han skickades hem från akuten två gånger innan han ett dygn senare avled i sprucket aortabråck.

Fem läkare missade att ett EKG redan vid första besöket visade att han var svårt sjuk. Orsaken var att den första läkare som Mikael träffade saknade tillräcklig erfarenhet för att tolka EKG-kurvan. Den som först skulle ha konsulterats var upptagen med patienter på avdelningarna och tillfrågas bara kort. Han minns inte patienten och kan inte påminna sig att han någonsin sett Mikaels EKG-kurva.

Inblandade kliniker var kirurg- och medicinkliniken. Nu ses rutinerna över men utan personalförstärkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödssjuk skickades hem

Mer i ämnet