Svar saknas i giftrapport

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Naturvårdsverket klara med rapporten kring den märkliga situationen med förgiftade havsörnsägg och örnungar i sundsvallsområdet. Men några egentliga svar på varför örnarna i det här området drabbas så hårt har man inte fått.

Inventerarna från länsstyrelsen har mötts av dödfödda ägg och döda örnungar. Samtidigt som havsörnen återhämtar sig i princip överallt är örnarna i sundsvallsområdet förgiftade med PCB och DDE, miljögifter som höll på att slå ut hela stammen på 70-talet. Nyligen blev Naturvårdsverkets rapport om situationen klar.

– Rapporten bekräftar lite vad vi har trott, att gifthalterna ökar ju högre upp i näringskedjan man kommer, säger Irene Hedlund på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Giftkusten

Inga egentliga svar

Samtidigt konstaterar hon att något svar på varför örnarna i sundsvallsområdet drabbas mycket hårdare än på andra håll har man inte fått.

– Nej, det har vi inte riktigt, vi ska fortsätta med att undersöka fiberhaltiga sediment och fisk i de här områdena. Vi ska även sätta sändare på några örnpar för att se var de hämtar sin föda.

Inget tydligt mönster

Gifthalterna i fisk från det aktuella området är inte påtagligt högre än på andra håll längs norrlandskusten men man ser hur nivåerna av vissa ämnen anrikas och är högre i fiskätande skarvars ägg och ännu högre i örnäggen, men inget tydligt mönster som förklarar varför örnarna just här drabbas. Men Irene Hedlund vill inte se det som ett misslyckande.

– Nej, det tycker jag inte. jag trodde inte att vi skulle få några klara svar, det här är bara en delundersökning, det är ett stort arbete som måste göras för att vi ska få svar på de här frågorna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet