Få ville prata vård

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagskvällens medborgardialog om vården i Västernorrland blev ingen publiksucce.

Efter medborgardialogerna i september fanns önskemål att nästa möte skulle hållas på kvällen för att fler skulle ha möjlighet att delta. Så blev det också och på onsdagskvällen fanns det tvåhundra platser för åhörare och intresserade som ville prata om framtidens vård i Västernorrland.

Arrangörerna hade väntat sig ett betydligt större intresse och hade till och med ordnat med ordningsvakter. Det ryktades även om en förestående protestaktion.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Få kom

Men både publik och demonstranter svek arrangemanget, endast ett fyrtiotal debattsugna hade letat sig upp till Hallstaberget.

– Varje medborgare har väl gjort sin bedömning vad det gäller upplägget, säger Nils Gunnar Molin, ordförande Sollefteå Örnsköldsvik framtidens sjukhus till SVT Västernorrland.

Han är kritisk till landstingets upplägg att ha en medborgardialog i form av ”speedating” där politiker och deltagare träffas över cafébord. Nils Gunnar Molin efterlyste ett podium, mer debatt och en oberoende moderator.

Många trötta

Medborgarpanelens ordförande Jan Olov Häggström (S) tyckte att uppslutningen kunde hade varit bättre men tröstade sig med att politikerna iallafall hade fått träffa och diskutera med 100 Sollefteåbor under dagen. Detta eftersom PRO hade 60 deltagare tidigare på dagen.

Häggström menade att många nog var uttröttade efter att ha lagt ned mycket engagemang i frågan den senaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet