Fabrik i förändring

Uppdaterad
Publicerad

Husumfabriken står inför en av de största förändringarna i dess historia – papperstillverkningen ska avvecklas och produktionen ställas om till kartong.

För drygt en vecka sedan meddelade Husumfabrikens ägare Metsä Board att man lägger ner papperstillverkningen och investerar 1,6 miljarder kronor i en ny falskartongmaskin – en omställning som tryggar fabrikens överlevnad, men som kommer att innebära personalneddragningar. I vilken omfattning är ännu inte klart.

Fabriken, som är Sveriges största pappers- och massabruk, har haft en central roll i svensk industihistoria. 1965 blev man först i världen med att införa femskift. SVT sände året efter en halvtimme lång nyhetsdokumentär, ”Hålligång i Husum”, om övergången till femskift och den första julen i fabriken. Filmen finns i sin helhet i klippet ovan.

Mittnytt har besökt den snart hundraåriga fabriken och blickat både framåt – och bakåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.