Fälldin hyllades när utställning invigdes

Uppdaterad
Publicerad

Thorbjörn Fälldin, nyss fyllda 90 år, var själv på plats när hans privata arkiv invigdes som en utställning i Härnösand.

På tisdagen invigdes en utställning om den förre statsministern på Landsarkivet i Härnösand. Det var väldigt trångt i foajen och alla ville ta en bild med huvudpersonen, som såg ut att trivas i rampljuset.

– Att få bli föremål för sådan här uppmärksamhet, det går utanpå det mesta, sa Thorbjörn Fälldin, som också fick ta emot försenade gratulationer på 90-årsdagen.

Utställningen är uppbyggt som ett vardagsrum och bredvid fåtöljen står ett litet bord med en pipa i askfatet. Delar av Fälldins privata arkiv med bilder, brev och pressklipp finns uppsatta på väggarna.

Hustrun Solveig Fälldin klippte bandet och Centerpartiets ledare Annie Lööf var också där och höll ett tal.

– Det finns ju många bilder här att ta del av, men jag tycker att särskilt om hans besök i Indien, när han får den här ”plutten” i pannan, där man lyfter det; Vad är det som Thorbjörn får i pannan? skriver man på löpsedeln. Det här visar att det var en ny tid. Man åkte runt och besökte sina länder, idag tar vi ju det för givet, säger Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.