Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han ströp mig hela tiden” – i klippet berättar 21-åriga Fanny från Härnösand om relationen med expojkvännen, och varför hon dröjde med att polisanmäla honom. Foto: Shanker Prem/SVT

Fanny, 21, från Härnösand levde tre år i ett våldsamt förhållande

Uppdaterad
Publicerad

Fanny, 21 år, befann sig i ett förhållande fyllt av rädsla, våld och hot. Efter en dramatisk sjukhusvistelse där hon hamnade i respirator tog hon beslutet att göra slut.

– Jag tycker synd om mig själv när jag tänker tillbaka på hur ung jag var och att jag lät någon behandla mig så dåligt, säger Fanny.

De blev tillsammans när hon precis fyllt 16 år. Tidigt i relationen började pojkvännen kontrollera Fannys liv och trakasserade henne verbalt. Med tiden utvecklades det till fysiskt våld, som ökade när de började spendera mer tid ihop i pojkvännens lägenhet.

– Han kunde kasta ner mig i golvet och i fönsterbrädan i marmor, det gjorde så fruktansvärt ont.

”Omöjligt att lämna honom”

Trots att varken vänner eller familj tyckte om pojkvännen, var hon kvar i förhållandet i tre år.

– Det är lätt att säga att man bara ska lämna. Men jag har aldrig mött någon som honom, det kändes omöjligt att lämna honom. Det var som att det inte fanns något annat än att göra det han sa, säger Fanny.

Hamnade i respirator

Det som gjorde att Fanny till slut lämnade var att hon fick blodförgiftning och dubbel lunginflammation – och vårdades på sjukhus i respirator.

När hon fick höra att pojkvännen inte hört av sig för att se hur hon mådde, blev det sista droppen.

– Jag hade så mycket tid att tänka. Jag såg på hur snäll min pappa var mot mig och min mamma och jag minns att jag frågade dem: ”Varför är han (pojkvännen, reds. anm.) så dum mot mig och varför har inte alla det så?”

Expojkvännen dömdes till fängelse

Därefter bestämde hon sig för att radera pojkvännens nummer och blockera honom på sociala medier, nu var det nog.

Hon polisanmälde sedan expojkvännen och han dömdes till ett år och sex månaders fängelse för bland annat grov fridskränkning.

Fanny heter egentligen något annat.

Hit kan du vända dig för hjälp vid våld i nära relation

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.

Ungdomsmottagningen

Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.

Mansjour

Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.