Mats-Johan Adner (M)

”Fantastiskt välskött bolag”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Mats-Johan Adner som är ny socialnämndsordförande men också ordförande i de båda Kommungarantibolagen tycker att kritiken mot bolagen är oförtjänt.

I dagarna har vi berättat om allvarlig kritik mot Sundsvalls kommuns satsning på garantiförsäkringsbolagen Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB och Kommungaranti Insurance S.A i Luxemburg.  Men styrelseordföranden Mats-Johan Adner (M) tycker att kritiken är oförtjänt.

– Det är ett fantastiskt välskött bolag, säger han.

”Inte skattetekniskt”

Det finns frågor kring varför dotterbolaget är placerat i det tidigare skatteparadiset Luxemburg. Men Adner säger att det är naturligt.

– Anledningen till att vi valt Luxemburg beror inte på att det är några skattetekniska saker utan det är ju nästan Mekka när det gäller försäkringar. Det finns massor av kompetens i Luxemburg. Plus att det första bolag vi köpte var ett Electroluxbolag som var lokaliserat i Luxemburg, förklarar han.

Överväger flytt från Luxemburg

Men trots det så överväger bolaget nu att flytta tillgångar från Luxemburg till Sverige.

– Vi har också funderat och diskuterat att hitta lösningar för att ta hem dom tillgångar vi har därnere. Att försöka kunna flytta pengarna till det svenska bolaget från Luxemburgbolaget. Det kanske kan vara bättre att ha det i Sverige. Det är en sak vi tittar på, säger han.

Inväntar utredning

Han vill inte närmare gå in på varför man utreder en flytt. Och den andre Sundsvallspolitikern som sitter i styrelsen för de båda bolagen, Peder Björk (S) vill inte rescensera om lösningen med försäkringsbolagen varit bra för kommunen.

– Jag tycker att vi ska invänta den här utredningen som kommer nu från kommunen och sedan får vi se vad det finns för alternativ. Det är alldeles för tidigt att ta ställning nu. Men det var bra att vi på ett aktivt sätt försökte hantera framtida pensionskostnader, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.