Trafikverket river farlig väg

Publicerad

Trafikverket har beslutat att vägen mellan Gåsnäs och Bäckland i Nordingrå ska rivas. Den är för farlig.

Det gäller väg 839 som går utmed Storsjön i Nordingrå. Vägen är cirka 3 kilometer lång och lågt trafikerad, men den har nyttjats av boende och lantbrukare i bygden. Vägen är sedan tidigare avstängd på sträckan förbi Storsjön.

Långdragen historia

Redan 2011 ansökte Trafikverket om att få stänga delar av vägen. Vintern 2014 gjordes geotekniska undersökningar från isen och då konstaterades dålig stabilitet och uttjänta vägräcken. Dessutom hade vattnet ätit sig in i vägbanan på vissa ställen. Målet då var att åter kunna öppna vägen för trafik, men så blir det alltså inte om Trafikverket får bestämma.

Backar från tidigare löfte

Under torsdagen beslutade Trafikverket att vägen skulle rivas och backar därmed från sitt tidigare löfte om att rusta upp den. Orsaken är att det skulle krävas ett omfattande arbete och preliminära kostnader visar att det skulle kosta 25-50 miljoner kronor vilket anses vara för dyrt.

– I valet mellan att satsa på vägnätet runt omkring eller en storsatsning på en väg som få använder så måste vi stänga vägen, säger Kristina Göransson Rudberg, Trafikverket.

Möjligt att överklaga

Den som vill överklaga beslutet har tre veckor på sig att vända sig till regeringen. Något som Trafikverket räknar med då många bybor vill ha vägen kvar.

– Jag förstår verkligen dem som vill ha kvar vägen men vi har också ett stort ansvar för att det inte ska ske en allvarlig olycka, säger Kristina Göransson Rudberg, Trafikverket.

När vägen börjar rivas är högst oklart. Om en eventuelll överklagandetprocess drar ut på tiden kan det dröja tre år, enligt Göransson Rudberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.