Farliga rymlingar från rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Patienter på rymmen från rättspsyk begår nya allvarliga brott. En 48-årig man drev koppleriverksamhet när han var på rymmen och fortsatte sedan med samma verksamhet under vårdtiden.

Det visar en sammanställning av aktuella fall som Mittnytt kan presentera.

Under onsdagsnatten greps den senaste rymlingen från rättspsyk. Det rörde sig om en HIV-smittad man som varit efterlyst av polis sedan han för ett par veckor sedan avvek under en permission.  Han hade sällskap av personal från kliniken men kunde ändå rymma.

20 rymningar

Rättspsyk i Sundsvall vill gärna avdramatisera rymningarna från kliniken och säger att rymningsfrekvensen är låg, men samtidigt finns det fakta som säger något annat. Sedan januari 2013 har 14 patienter rymt från kliniken vid 20 tillfällen.

– Det är för det mesta ganska odramatiskt, säger ställföreträdande verksamhetschefen Bengt Eriksson till Mittnytt och fortsätter. Vanligen rör det sig om korta stunder innan de är tillbaka på kliniken igen.

Rymde till Kanada

Fast det finns de som varit borta längre än så. En patient avvek 1996 – för 18 år sedan – och har inte synts till sedan dess. Senast kända adress är Montreal.

När Mittnytt granskar domar i förvaltningsrätten som rör patienter intagna på rättspsyk hittar vi tio aktuella fall där patienternas rymningsbenägenhet uppmärksammats. Trots det förekommer det ändå att patienterna får permissioner och frigång på, såväl som utanför klinikområdet. I flera fall har de också begått brott under rymningarna.

Patienter begår brott

En av de notoriska rymmarna är en 48-årig man, dömd för grova sexbrott. Han har vårdats inom rättspsykiatrin i tio år men har rymt fyra gånger. Förra året dömdes han för allvarliga brott, bland annat koppleri något han sysslat med under vårdtiden och under sin tid på rymmen. Han hade tillgång till en mobiltelefon och skötte koppleriverksamheten från Löwenströmska sjukhuset där han befann sig tillfälligt. När han upptäcktes ledde det till en dom för olaga hot, ofredande, köp av sexuell tjänst, koppleri och barnpornografibrott.

Notorisk rymmare

Ett annat exempel är en 45-årig man, intagen i sluten sedan rättspsykiatrisk vård sedan flera år,  men som fortfarande har svåra missbruksproblem. Han har varit kvar i missbruk på kliniken och bland annat upprätthållit detta genom flera rymningar. Trots det har kliniken ansökt om en längre permission för patienten så att han kan genomgå behandling på behandlingshem i södra Sverige.

Förvaltningsrättens sakkunnige läkare tillstyrker permissionerna till behandling. ”Annars finns det risk att han blir kvar på RPK [Rättspsykiatriska Regionkliniken] i ytterligare 15 år.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.