Femteklassare skriver bok

Uppdaterad
Publicerad

På Bredsands skola skriver klass fem en deckare tillsammans med författarna ”Emma Vall”. Barnen har själva hittat på historien som utspelar sig i Sundsvall.

Tempo blir rånat och ett gäng ungdomar blir misstänkta. Men är det verkligen dem som ligger bakom dådet, eller kan det vara kartellen på Fläsians camping? Det är upp till klass fem på Bredsands skola att bestämma.

Boken kommer att handla om de två elvaåringarna Aris och Alex som är bosatt i Bredsand. Mycket likt barnen själva som skriver.

– Det kommer kännas jätteroligt att man har skrivit en egen bok med riktiga författare som har gett ut böcker. Jag gillar att skriva, säger Alicia Brändström.

– Vi får bra tips av författarna och insikt hur det är att göra en bok. Det krävs mycket planering, säger Joakim Lindblom.

Första deckaren med barn

Eva Swedenmark och Annica Wennström hjälper till med skrivandet. De verkar under pseudonymet ”Emma Vall” och har båda rötter i regionen. Deras första deckare utspelade sig i Sundsvall, som elevernas också kommer att göra.

– Vi har jobbat med deckarskolor för barn och pratat om författarskap i ganska många år, men det här är första gången vi faktiskt skapar en med barn. De får bestämma allt och vi använder vår erfarenhet till att vägleda dem, säger Annica Wennström.

Blir färdig till sommaren

Under tre tillfällen ska författarna och barnen träffas. På onsdagen var det dags för det andra besöket. Då hade de bland annat hittat på namn till karaktärer och varit till platser som ska vara med i boken. Hela historien har eleverna hittat på själva under träffarna.

– Vi hade ingen ide alls när vi kom hit. Däremot så vet vi vilka ingredienser som bör finnas i en deckare, säger Annica Wennström.

Genom Sundsvalls kommun och ”skapande skola” fick klassen bidrag till att genomföra projektet. Nu har eleverna skrivit ungefär hälften av boken och redan i maj beräknas den vara färdigskriven och tryckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.