Fiskare: ”Skarven största hotet mot siken”

Uppdaterad
Publicerad

Siken har haft rött ljus i Världsnaturfondens fiskguide i fem år. Fiskare Bo Sillman på Löran utanför Sundsvall skyller på skarven.

Den vilda öringen är den enda art i våra vatten som har lagts till på den röda listan.  I Världsnaturfondens fiskguide finns tre kategorier; rött- låt bli att äta, gult – var försiktig och grönt – ät gärna. Bo Sillman har varit fiskare hela sitt liv och han ger inte mycket för listningen.

– Jag tycker att det verkar krångligt. Jag tycker det mest är förbjudet allting, säger han.

Brist på sik

Vild öring, gädda och sik ska vi inte äta enligt listan. Siken fick rött ljus av Världsnaturfonden redan 2011.

– För 15-20 år sedan fanns det hur mycket sik som helst. Sedan gick det ner, men det har kommit tillbaka lite. Men nu har vi fått den här skarvhistorien, så om 10 år kanske vi inte har någon fisk kvar längre, säger Bo Sillman.

Skarv större problem

Han ser inte att fisket i sig skulle vara något problem för sikens fortlevnad, utan menar att det är den fiskätande sjöfågeln som är det största hotet.

– Är det så att det minskar kontinuerligt, då är det ju skarven, för det är ju nästan inga som fiskar längre, säger Bo Sillman.

Fortfarande på menyn

På fiskerestaurangen i hamnen serveras sik när det finns och detsamma gäller den nu rödmärkta öringen.

– Det kanske finns lite öring, men de sista tre åren har vi kunnat ha öring på menyn och det har funnits mycket. De har fått mer öring än lax häruppe och nu har den hamnat på röda listan. Man vet inte hur de tänker när de gör listan, menar Kenneth Sillman.

SVT: Vad betyder det här för er?

– Inte mycket. Folk som kommer hit och äter en gång om år, Det är bättre att de äter en rödlistad fisk på en restaurang än att de köper det billigt på en affär där det kanske har varit oseriöst fiske där man fiskar mycket och på fel ställen, säger Kenneth Sillman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.