Pia Persbo, arbetsförmedlingen

Puckeln kommer att plana ut – bostadsbristen ett problem

Uppdaterad
Publicerad

Puckeln av nyanlända kommer att plana ut. De kommuner som vill ragga nya kommuninvånare får hålla sig framme.

Utmaningen handlar i första hand om bostäder, men på sikt också om jobb.

– Den här möjligheten för länet att locka nya invånare är tillfällig och innebär en möjlighet för kommunerna. Från arbetsförmedlingens sida anser jag att vi har situationen under kontroll och att etableringen av nyanlända fungerar väl, säger Pia Perbo, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Sundsvall.

Bosättningslagen – Västernorrland

Bakgrunden är de 160 000 flyktingar som kom till Sverige förra hösten och just nu är det nära 6 000 som väntar i Migrationsverkets mottagningssysten i länet. Drygt 1 500 har redan fått uppehållstillstånd och de kommer antingen att skaffa bostad på egen hand eller anvisas bostad någonstans i landet.

Statens ansvar i två år

De kommuner som kan skaffa fram bostäder till nyanlända kan kort sagt räkna med nya invånare. Under två år är det sedan staten som tar det ekonomiska ansvaret för deras etablering i det svenska samhället.

Den första åtgärden är att de nyanlända som fått uppehållstillstånd och bostad skrivs in hos arbetsförmedlingen.

– Vi arbetar med en rad åtgärder för att underlätta de nyanländas etablering och jag tycker att vi klarar uppdraget på ett bra sätt. Vi har ett väl inarbetat samarbete med organisationer, kommuner,och myndigheter. Vi jobbar också aktivt med att utöka kontaktnätet gentemot näringslivet och därifrån upplever jag ett markant ökat intresse under de senaste åren, säger Persbo.

Fler praktikplatser behövs

Behovet av praktikplatser är stort, men arbetsförmedlingen arbetar också med svenskaundervisning och utbildningar inom Komvux. I arbetsförmedlingens verktygslåda finns också validering av utbildning från hemlandet och olika snabbspår för att nyanlända i bristyrken ska komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det rör yrken som läkare, sjuksköterskor, tandläkare.

Etableringen är dock ett mer långsiktigt problem. Det akuta problemet är bostäder.

– Ska vi gradera samhällets utmaningar i det kortsiktiga perspektivet är det bostadsfrågan som är den största utmaningen. Här kan kommunerna hålla sig mer eller mindre framme. säger Persbo.

Minimikrav på kommunerna

Sedan bosättningslagen skärptes förra året är kommunerna tvingade att erbjuda ett förutbestämt minimiantal bostäder till nyanläda. Det så kallade kommuntalet som innebär att kommunerna solidariskt ska bidra till nyanländas bosättning var i fjol 302 för Västernorrlands del vilket i år höjs till 532 enligt följande:

*Ånge 20 bostäder till nyanlända.

*Timrå 30

*Härnösand 90

*Sundsvall 132

*Kramfors 50

*Sollefteå 90

*Örnsköldsvik 120

Ovanstående är dock ett minimikrav. Kommunerna väljer själv ambitionsnivå utöver de fastställda kommuntalen..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bosättningslagen – Västernorrland

Mer i ämnet