Foto: svt

Antalet överbeläggningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen i Landstinget Västernorrland hade i genomsnitt fem överbeläggningar per hundra vårdplatser under första halvåret i år.

Siffrorna har sammanställts av Tidningarnas Telegrambyrå, TT, och bygger på uppgifter från webbsiten vantetider.se. Sammanställningen visar att överbeläggningarna ökade det första halvåret i år i hela Sverige.

Medan snittet i landet är 3,5 överbeläggningar per 100 vårdplatser, var motsvarande siffra för Landstinget Västernorrland, 5,1, vilket inte är någon förändring från i fjol, men en ökning från 2014 då man hade i snitt 3 överbeläggningar.

Sjuhusen i Västernorrland har i många år haft problem med korridorvården. Inför sommaren varnade facket för stora problem på grund av personalbristen.

Läs också: Stor risk för korridorvård i sommar

När det gäller överbeläggningar ligger Landstinget Västernorrland i topp, bland landets 21 landsting, bara två andra har fler överbeläggningar.

Toppar listan gör Mälarsjukhuset i Sörmland med tio överbeläggningar per hundra vårdplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.