Flytten blev dyr för romerna

Uppdaterad
Publicerad

När tiggarlägret revs flyttade romerna till dyr campingplats.

I höstas tömde Sundsvalls kommun tiggarlägret i hamnen. Romerna skingrades men de flesta blev ändå kvar i Sundsvall. Många hittade nytt boende på Sundsvalls camping (tidigare Fläsians camping).

– I hamnen bodde vi gratis men här tvingas vi betala dyrt säger Irina Bujor från Rumänien.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Campingplats för 4 700 kronor

Idag finns det elva husvagnar med tiggande romer på campingen, avgiften är 4 700 kronor i månaden och det har gjort det svårare för romerna att försörja sina familjer hemma i Rumänien.

– Vi måste välja om vi ska skicka pengar till våra barn, köpa mat eller betala campingavgiften säger Irina Bujor.

SVT har beskrivit deras situation

SVT följde i höstas med familjen Bujor hem till byn Valea Seaca i Rumänien. I en serie reportage beskrev vi hur deras situation ser ut och hur det Rumänska samhället behandlar romerna.

I Valea Seaca bor Irinas fem minsta barn kvar med utsikten att bara få träffa sina föräldrar några få månader om året.

– Vi klarar inte av att tigga ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa biljetter hem säger Irina.

Nya ägare på campingen

Företaget JH Group köpte Fläsians camping förra året och bytte namn till Sundsvalls camping. Ägarna är inte speciellt glada över att ha tiggarna boende på campingen men har svårt att köra iväg dem så länge de betalar.

– De får betala samma pris som alla andra, men risken är ju att det skrämmer bort andra kunder säger en representant för JH Group till SVT.

Han säger också att förre ägaren hade dålig kontroll på vilka som bor på campingen, hur många det är och vilka som betalar för sig. För två veckor sedan kom han upp till Sundsvall för att försöka få ordning bokföringen.

– Jag har träffat några av dem och de säger att de ska betala säger han.

Barnen gråter varje dag

Tio-barns mamman Irina säger att hon förstår att campingen vill ha betalt men att det gjort livet svårare för henne och hennes familj.

– Jag mår inte bra av att tigga och barnen gråter varje dag jag ringer till dem, men vad ska jag göra, frågar sig Irina Bujor, innan hon tar bussen in till staden för att sätta sig på sin vanliga plats vid Systembolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet