Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De hade inte den information de skulle” – hör Hampus föräldrar om dödsolyckan i Solberg och SCA:s svar på kritiken. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Föräldrarna efter drunkningen i Solberg: ”Fruktansvärt om de lägger skulden på Hampus”

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Hampus Jakobsson gick genom isen med en grävmaskin och drunknade i närheten av Solberg i december. Visste han att det fanns ett vattenhål på myren? Den frågan ställer sig nu föräldrarna som tror att Hampus inte var informerad.

– Det skulle vara så fruktansvärt för oss om de skyller på Hampus, säger mamman.

Det var i samband med arbete med en timmerväg över en myr som olyckan inträffade. Den 14 ton tunga grävmaskinen gick genom isen på en mindre tjärn ute på myren. Hampus Jakobsson blev fast i maskinen som sjönk till fyra meters djup.

– Det borde aldrig ha hänt, säger Kristin Jakobsson, Hampus mamma och menar att Hampus inte var tillräckligt informerad om att det fanns en tjärn på myren.

Grävmaskin gick genom isen i Solberg – man död

”Försvinner i en mörk tjärn”

SCA som beställt jobbet hävdar att man försett den entreprenör, som sedan anlitade Hampus som maskinförare, med tydliga instruktioner. Samtidigt ser föräldrarna skräckscenariot framför sig.

– Vår son har drunknat, han blev instängd i en förarhytt, alla som har barn kan föreställa sig skräcken och känslan när man sitter i en maskin och försvinner ner i en mörk tjärn, säger Hampus pappa Peter Jakobsson.

Bristfällig information?

Peter och Kristin hävdar att de fått indikationer på att informationen var bristfällig. De fick se en kartskiss över transportvägen, något Hampus visade innan olyckan. På skissen fanns inget vatten utmärkt. Kartan kan finnas kvar i Hampus telefon som beslagtagits av polisen.

– Min son hade inte någon utbildning i skogsbruk, han jobbade med att dra fiber och köra grävmaskin på sommaren, säger Peter Jakobsson som frågar sig om allt gått rätt till.

Olyckan utreds av skogsbolaget SCA, arbetsmiljöverket och riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

I videon granskar SVT händelseförloppet och skogsbolaget SCA uttalar sig om föräldrarnas kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grävmaskin gick genom isen i Solberg – man död

Mer i ämnet