Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Bråth som är vice vd på Örnsköldsviksföretaget Brath berättar att sex timmars arbetsdag som företaget haft sedan starten enbart varit till fördel. Hör henne vidareutveckla i klippet här. Foto: Julija Sidner/SVT

Företaget i Örnsköldsvik med sex timmars arbetsdag: ”Flera fördelar – folk stannar kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om arbetstidsförkortning har varit politiskt stendöd i flera årtionden. Men nu är den på tapeten igen.

På företaget Brath i Örnsköldsvik har personalen länge haft sex timmars arbetsdag.

– Det finns flera fördelar, säger vice vd Maria Bråth – se och hör henne i videon.

Många nutidsmänniskor har svårt att få ihop livspusslet – att få tiden i vardagen att räcka till helt enkelt.

Den internationella ideella organisationen ”4 Day Week Global” studerar just nu effekterna av förkortad arbetstid i samarbete med flera universitet, bland annat i Cambridge i Storbritannien och Boston i USA.

Och från att ha varit en ickefråga i flera decennier har arbetstidsförkortning kommit upp på den politiska agendan igen.

Traditionellt sett har partierna till vänster varit mer positiva till idén, medan framför allt Moderaterna varit emot. Så också organisationen Svenskt Näringsliv.

”Skulle kosta en halv biljon per år”

– Vi ar precis räknat på det där, och om vi skulle gå från 40 till 35 timmars arbetsdag i Sverige skulle det kosta i runda slängar 500 miljarder kronor per år. En ofattbar siffra, säger Svenskt Näringslivs Mattias Dahl till SVT:s Aktuellt.

Företaget Brath i Örnsköldsvik sysslar med digital marknadsföring och har haft sex timmars arbetsdag sedan verksamheten startade för tio år sedan. Där är erfarenheterna bara av godo.

Se och hör vice vd Maria Bråth och accountchefen Michael Stiernberg ge sin syn på saken här ovan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.