Förlossningsvården blir sämre

Publicerad

Den svenska förlossningsvården håller på att försämras. Både andelen förlossningsskador och andelen nyförlösta mammor som måste återinskrivas akut ökar, samtidigt som de nyförlösta barnen mår allt sämre.

Med hjälp av flera indikatorer mäter Socialstyrelsen hur den svenska sjukvården förändras över tid. I den senaste mätningen syns ett tydligt trendbrott: Den svenska förlossningsvården blir allt sämre.

Av de sex indikatorer inom förlossningsvården som Socialstyrelsen har använt visar tre försämrade resultat, medan övriga är oförändrade.

Exempelvis ökar andelen nyförlösta mammor som måste återinskrivas akut. Andelen förlossningsskador samt andelen barn med låga apgar-poäng ökar också. Apgar är en poängskala som visar hur barnet mår precis efter förlossningen, där så höga poäng som möjligt är önskvärt.

Socialstyrelsen beskriver förändringarna som förhållandevis små, men oroväckande.

– Detta är ett viktigt område och är något vi måste ha ögonen på, säger Marianne Aggestam, utredare på Socialstyrelsen.

Stora skillnader

Men skillnaderna mellan landstingen är stora. I Västernorrland återinskrivs 3,3 procent av de nyförlösta mammorna akut, medan motsvarande andel i Halland endast är 0,6 procent. På motsvarande vis var andelen förlossningsskador mellan åren 2010 och 2014 fem gånger högre i Jämtland (3,5 procent), jämfört med Västernorrland (0,7 procent).

Men det är inte bara förlossningsvården som skiljer sig åt mellan landstingen. Socialstyrelsens rapport pekar ut en rad andra områden där skillnaderna inom sjukvården är slående stora.

Sjukvårdminister Gabriel Wikström (S) säger att skillnaderna är ”oacceptabla”.

-Att det finns skillnader är ingen nyhet. Därför har regeringen gjort en rad satsningar för att öka jämlikheten, eftersom vården ska vara lika god oavsett var man bor. Vi har höjt statsbidragen till landstingen och, exempelvis, satsat på standardiserade vårdförlopp för olika cancerdiagnoser, säger Wikström.

I Gotlands län, till exempel, får 93 av patienterna en planerad operation inom 90 dagar. I Örebro län är motsvarande andel bara 52 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.