Stängning av BB på agendan

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckans politiska strider gick Hälso- och sjukvårdsnämnden tillbaka till jobbet med uppgiften att spara 160 miljoner.

Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens möte på fredagen presenterades arbetet med olika förslag för effektiviseringar och kostnadssänkningar. Den politiska turbulensen har varit stor den senaste tiden men den bistra verkligheten är att det fortfarande finns ett sparkrav på 160 miljoner för länets tre sjukhus.

Under mötet presenterades tidplan och förutsättningar för flera förslag, förutom de två som stoppades vid veckans fullmäktigemöte.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Intraprenad utreds

Nu ska bland annat förutsättningar för den så kallade Norrtäljemodellen med intraprenad, Tio Etthundra, som den också kallas utredas. Modellen, där kommuner och landsting gemensamt bildar ett vårdbolag, har förespråkats flitigt av oppositionen i landstinget.

Tre BB alternativ

Men den hetaste striden kommer nog ändå bli den om länets förlossningskliniker. På fredagens möte presenterade Kvinnosjukvårdens länsverksamhetschef Marju Dahmoun tre alternativ:

Alternativ 1 Sollefteå stänger förlossning, slutenvård och operation.

Alternativ 2 Örnsköldsvik stänger förlossningen och slutenvård.

Alternativ 3 Sollefteå stänger förlossningen och den slutna vården och all operationsverksamhet samt att Örnsköldsvik stänger förlossningen och den slutna vården.

Vilket alternativ som landstingsledningen än väljer kommer troligen nya demonstrationer och protester som ett brev på posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet