Förlust för kommunala bolag i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

I Örnsköldsvik får kommuninvånarna skjuta till pengar. I Sundsvall ger de kommunala bolagen ett extra tillskott.

Det skiljer stort mellan kommunerna om de kommunala bolagen bidrar till kommunkassan eller faktiskt kostar. Det visar en granskning av de kommunala bolagens ekonomi som genomförts av nyhetsbyrån Sirén. Siffrorna gäller bokslutet för 2015.

I Örnsköldsvik går de kommunala bolagen med en förlust motsvarande 216 kronor per kommuninvånare, medan de kommunala bolagen i Sundsvall redovisar en vinst på 871 kronor per kommuninvånare.

Förlust i två kommuner

Två kommuner har kommunala bolag som redovisar minussiffror. Förutom Örnsköldsvik går bolagen i Härnösand också med förlust men i Härnösand begränsar den sig till 80 kronor per kommuninvånare.

Bäst går bolagen i Sundsvall följt av Ånge 632 kronor per kommuninvånare, Timrå 500, Sollefteå 354 och Kramfors 163.

Botten och toppen representeras av Härjedalen och Värmdö. De kommunala bolagen i Härjedalen går med 7 016 kronor i förlust per kommuninvånare medan bolagen i Värmdö redovisar en vinst på 17 004 per kommuninvånare.

– Storstädernas bolag går bäst. Ju mindre kommunerna är och ju större utflyttning de har, desto större är risken att det går sämre för företagen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Sämst i utflyttningsbygder

Det anses bero på att de kommunala bolagen ofta hanterar bostäder, vatten och avlopp, avfall och infrastruktur, sånt som inte alltid går så bra i utflyttningsbygder.

Det finns närmare 3.000 företag som till någon del ägs av kommuner. Cirka hälften av dessa är helägda av kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.