Förskolebråk i Nordingrå

Uppdaterad
Publicerad

Förskoleföräldrar protesterar mot flyttkarusellen i Nordingrå.

Förskolan Kullen i Nordingrå är anpassad för 26 barn med två avdelningar. Idag finns det en avdelning med öppen asylförskola för barn upp till skolålder och i den andra avdelningen en förskola för 13 barn. På Nordingrå skola finns ytterligare en förskolegrupp med 13 barn Samtliga föräldrar vill att det ska ändras.

Asylförskola

I januari 2014 flyttades hela förskoleverksamheten från Kullen till Nordingrå skola för att barngruppen minskat i antal. Hösten 2015 ökade antalet barn igen bland annat på grund av asylinflyttning. Då flyttades 13 förskolebarn tillbaka till förskolan Kullen och resten av barnen blev kvar på

– Jag skulle vilja att hela Nordingrå förskola skulle bedriva sin verksamhet här på Kullen och jag tror man kan hitta en bra lösning för asylverksamhet i andra lokaler här i byn, säger Viktoria Nordin, förälder.

– Jag tycker inte vi ska flytta barnen, de ska integreras i samhället och det är bra lokaler och en bra miljö, menar Thomas Näsholm, ordförande i Barn och kulturnämnden i Kramfors.

Flyttkarusell

Föräldrarna oroar sig nu för att förskolebarnen tvingas flytta fram och tillbaka. Först inskolning på Nordingrå förskola, sedan till Kullens förskola, för att sedan slussas tillbaka till skolan när de fyllt tre.

– Det känns som dom inte lyssnar på oss, säger Viktoria Nordin.

Hon såg fram emot den medborgardialog som skulle hållas i Nordingrå på tisdagskvällen.

Efter mötet var Viktoria Nordin betydligt mer hoppfull.

– Det var ett bra möte. Vi fick inget besked, men politikerna i Barn och Kulturnämnden har lovat ta upp frågan igen vid nästa sammanträde. Det blev en bra diskussion, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.