Sjuksköterskeutbildning planeras i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Planer finns på att starta en ny sjuksköterskeutbildning, men landstinget vill inte vara med och betala.

– Vi har haft diskussioner både med kommunen och landstinget ända sedan 2013, 2014 med olika intensitet i den här frågan om att arrangera en uppdragsutbildning där helst kommunerna i den här regionen och landstinget är med och köper den här utbildningen, säger Anders Söderholm, rektor för Mittuniversitetet.

Tidigare i veckan så kritiserade landstingspolitikern Ewa Back (S) Mittuniversitetet för att inte ta ansvar för sjuksköterskebristen i Sollefteå.

Men det finns alltså planer på att starta en ny utbildning. Nyligen svarade Mittuniversitetet på en propå från Sollefteå kommun, som ser det som skriande angeläget att sjuksköterskor börjar utbildas på orten igen.

Vill inte betala

Problemet med förslaget är att landstinget Västernorrland inte vill vara med och betala. Trots att frånvaron av utbildning försvårar rekryteringen till en nivå som bedöms vara den värsta bemanningskrisen någonsin för landstinget Västernorrland.

Ewa Back (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, anser i stället att Mittuniversitetet borde ta på sig ett större ansvar som statlig utbildningsanordnare.

– Den här typen av utbildningar är ett statligt ansvar, men här har inte Mittuniversitetet klarat av den uppgiften, förklarade hon i en intervju i SVT Västernorrland tidigare i veckan.

Fram till och med 2013 anordnade Mittuniversitetet en reguljär sjuksköterskeutbildning i Sollefteå, men utbildningsplatserna drogs in och sedan dess har rekryteringsproblemen eskalerat.

Inför sommaren lyckades landstinget bara anställa en enda sjuksköterska i Sollefteå.

Ljummet intresse

Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå, anser i sin tur att landstinget också håller för låg profil i utbildningsfrågan.

Intresset för att få igång en ny sjuksköterskeutbildning i Sollefteå har varit ljummet både från Mittuniversitetets och landstingets sida, konstaterar hon.

Till skillnad från landstinget, så är Sollefteå kommun också beredd att betala Mittuniversitetet för att få utbildningen till orten.

– Vi ser att behovet är så stort och att det här är en så viktig fråga för oss, så vi är beredda att diskutera även en sådan lösning om det inte finns andra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.