Förslaget: Örnsköldsvik går över till Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Örnsköldsvik vill att kommunen blickar norrut och utreder ett regionsbyte från Västernorrland till Västerbotten. ”Länsgränsen är en bromskloss”, menar Magnus Melin (L), gruppledare.

Ett länsbyte var uppe på agendan redan 2013. Folkpartiet ville att frågan skulle utredas mot bakgrunden att Örnsköldsviksborna länge känt en samhörighet med Umeåregionen vad gällde sjukvård, utbildning och arbetsmarknad.

Motionen avslogs bland annat med hänvisning till den kommande regionbildningen på riksplanet. Nu när planerna på en storregion i Norrland strandat, tas länsbytet upp på nytt:

– Alla projekt som vi vill genomföra med Umeåregionen kommer att kräva två regionfullmäktiges godkännande, själva länsgränsen är en bromskloss, säger Magnus Melin, gruppledare för Liberalerna i Örnsköldsvik.

Partiet vill bland annat att kommunfullmäktige utreder vilka konsekvenser ett regionbyte från Västernorrland till Västerbotten skulle få för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.