Försvarar lönen

Uppdaterad
Publicerad

Styrelseordföranden Mats-Johan Adner (M) är den som undertecknat det senaste löneavtalet för Björn Ryd. ”Vi tycker att han gjort ett alldeles utmärkt jobb”, säger han till Mittnytt.

Löneökningen för Björn Ryd har varit 60 procent i de tre bolagen han är vd för. I Luxemburgbolaget har lönen på fyra år ökat från 4000 euro i månaden till drygt 8000 euro i månaden. Välförtjänt, säger Mats-Johan Adner.

– Det är få människor som har en sådan balansomslutning i sitt ansvar. Vi tycker att han har gjort ett väldigt bra jobb och det förändrar inget i sak för då hade vi haft två personer och det hade varit samma kostnad för kommunerna, säger han och menar att Björn Ryd alltså gör flera personers arbete.

Pensionspengar i Luxemburg

Tre vd-uppdrag

reporter:Hur kan man sköta tre vd-uppdrag samtidigt?

-Därför att vi bedömer att han har den kunskapen och kompetensen. Vi har gjort den bedömningen att han klarar av det, säger Mats-Johan Adner.

”Risk för företaget”

Revisorerna konstaterade 2011 att ”VD´s dubbla roller har av styrelsen ansetts vara en risk för företaget”. 

– Vi har sagt att det här från början varit ett provisoriskt upplägg och det har dragit ut lite väl på tiden så vi har tänkt att vi ska dela på detta uppdraget,  men vi har inte kommit hela vägen fram. Och vi fick ett styrelseuppdrag nu senast i arbetsutskottet att se över den frågan, säger Mats-Johan Adner (M).

Samma kostnad

Men trots kritiken mot de ”betydande ersättningarna” till en och samma person, vd Björn Ryd menar styrelseordföranden Mats- Johan Adner (M) att lösningen inte är dyrare än om man haft två personer som delat på uppdraget.

– Det förändrar inget i sak då hade vi haft två personer och det hade varit samma kostnad för kommunerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet