”Försvaret vill alltid ta hem kvarlevor efter soldater”

Publicerad

– Vi är alltid intresserade av olika teorier om plan som försvunnit, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten. – Sen vill vi ha konkreta bevis innan vi agerar.

Även Försvarsmakten har noterat att en ny teori har dykt upp kring var det gamla flygplanet Röd Niklas tagit vägen och inställningen är att alla tips är intressanta tills de motbevisats.

– Teorier är just teorier. Och normalt kommenterar vi inte spekulationer innan vi vet att det finns något mer konkret att gå på, säger Philip Simon.

Gåtan Röd Niklas

Försvarsmakten vill ha bevis

Att Försvarsmakten skulle agera på det uppgifter som framförts i minidokumentären ”Gåtan Röd Niklas” bedömer han dock som högst osäkert i detta läge.

– Försvarsmakten har fokus på andra frågor just nu, säger Philip Simon.

”Stupade ska hem”

Varje år kommer det in mängder av tips som rör försvinnanden av både flygplan och soldater till Försvarsmakten. Alla – från oseriösa till seriösa teorier – tas om hand.  Men skulle det faktiskt kunna bevisas att Röd Niklas finns på en myr i Hotagsfjällen hamnar frågan i ett helt annat läge:

– Ja, skulle det vara så så skulle jag kunna tänka mig att i ett första läge så kommer flygbägargruppen från F17 att skickas till platsen. Sen har vi förstås fokus på att få hem kvarlevorna efter våra stupade före att rädda ett flygplan.

Krävs bevis

Men som sagt. Innan Försvarsmakten agerar så krävs konkreta bevis.

Bevis som kanske kommer fram vid en ny expedition till platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gåtan Röd Niklas

Mer i ämnet