Fortsatt tillstånd för fiskodling

Uppdaterad
Publicerad

Fiskodlingen utanför Köpmanholmen får tillstånd att fortsatta odla fisk. Men odlingarna måste flyttas. Det beslutade Länsstyrelsen i går.

Det blir fortsatt fiskodling utanför Köpmanholmen. Det nya tillståndet som kommer gälla från årskiftet ger fiskodlingen rätt att odla fisk med 1000 ton foder. Men fiskodlingen kommer måsta flyttas från det nuvarande läget. I stället kommer två nya platser användas växelvis i perioder om tre till fem år.

– På den nuvarande odlingsplatsen har man odlat fisk sen 1988 och därför är botten skadad, det är det vi vill komma åt med den här växelvisa odlingen, säger Bengt Gruvin på Länsstyrelsen.

Där odlingen ligger i dag hade Ålandsfisk ansökt om att få odla sättfisk men där får man nej. I stället ska sättfisken odlas på utsidan av Köpmanön och det gamla odlingsläget får bara användas till vinterförvaring.

Långdraget ärende

Ärendet har pågått sedan 2011 och Ålandsfisks VD Olof Karlsson har ingen kommentar angående innehållet i beslutet. Men han är kritisk till den långa handläggningstiden och säger att beslutet inte kommer en dag för tidigt.

– Rent förvaltningsmässigt är det förkastligt, ett ärende får inte ta så här lång tid och nu har vi varit utlovade ett beslut under ett års tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.