Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är byggföretaget i Sundsvall som skulle kunna anställa många fler om det bara fanns tillräckligt många med rätt kompetens. Det är en utmaning i dag säger vd Fredrik Malmström och berättar hur många de kan behöva och hur han ser på utmaningarna i Västernorrland. Foto: Anna Beijron/SVT

Vd på byggföretaget i Sundsvall: ”Vill anställa men hittar inte rätt kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Näringsliv slår i en ny rapport fast att svenska företag ser en rad hinder för att växa. Framför allt sticker ett problem ut, nämligen bristen på kompetens.

– Vi har stora planer på tillväxt och ett stort hinder är kompetensförsörjningen, säger Fredrik Malmström, vd på Picea bygg i Sundsvall.

Fredrik Malmström säger att det utbildas alldeles för får byggnadsarbetare i både länet och landet.

– Det är för få sökande till utbildningsplatserna som finns.

Företaget har funnits i drygt 25 år och har ett 60-tal anställda. De jobbar med om- och tillbyggnad och nyproduktion.

Växande problem när konjunkturen vänder

Fredrik Malmström berättar att det är många byggen på gång i länet och han ser goda möjligheter att expandera – men han tvivlar på möjligheten att rekrytera alla nya på hemmaplan.

– Då får vi gå utanför Sveriges gränser och jobba med arbetare från andra länder, konstaterar han.

I videon nedanför ger vd Fredrik Malmström en bild av läget – hur många skulle de kunna anställa och hur ser de konkreta hindren ut?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brist på bland annat byggarbetare och andra kompetenser hindrar företag att nyanställa och växa. Men vad ligger löneläget på? Det är bra betalt, hävdar bygg-vd:n Fredrik Malmström i Sundsvall. Hör honom om lönenivåerna och olyckorna i branschen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.